Wil je de foto's groter bekijken, klik dan een keer op de foto voor een groter resultaat en 2 keer voor de optimale grootte.

dinsdag 11 oktober 2011

Burcht Bad Bentheim

Het eerste weekend van Oktober was het schitterend weer. Gelukkig waren mijn man en ik door mijn ouders uitgenodigd voor een paar dagen relaxen in het bergstadje Bad Bentheim, net over de grens bij Hengelo.
Ik was hier nog nooit geweest. Het is een een alleraardigst plaatsje met in het midden, boven op de berg Burcht Bentheim. Een uit zandsteen opgetrokken mini kasteel. Rondom de burcht ligt een prachtige tuin.
Het kasteel is het hele jaar door geopend, en je mag er op eigen gelegenheid in rondwandelen. Een gedeelte van het kasteel is wel afgezet omdat het nog bewoond wordt door de adelijke familie  van de Fursten zu Bentheim und Steinfurt.


Ook het Nederlandse koningshuis heeft in het verleden nauwe contacten gehad met de bewoners. Een zus van koningin Emma, heeft er gewoond. Hiervan liggen nog foto's in een van de te bezoeken kamers van de burcht.


De rondgang begint op de bovenste gallerij van de burcht. Hiervan af heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Het was een beetje bewolkt die ochtend, maar de zon kwam later wel tevoorschijn.

Op deze gallerij staat grof geschut in de vorm van een kanon. Voor het bewakend personeel zijn er ronde uitzichtkoepeltjes geplaatst waar ze in konden schuilen voor wind en regen. Maar het blijft natuurlijk koud en winderig, daar op die gallerij.

Via een smalle stenen trap kom je na een hoge klim uit op de bovenste uitkijkpost. Hier staat ook de vlag, daaraan kun je dus zien of de familie thuis is of niet.....


Dit is die stenen trap. Hier kun je goed zien dat de burcht geheel uit zandsteen is gemaakt. Het is er vrij donker binnen, dus aan Harry gevraagd of hij netjes stil wilde blijven staan voor deze foto...Weer buiten loop je langs een van de oudste christus beelden die ze hebben gevonden. Vraag me niet hoe oud, maar het was ver voor mijn tijd. De burcht zelf is namelijk bijna 1000 jaar oud.
Weer buiten, maar nu op de binnenplaats van de burcht. Gelukkig komt het zonnetje er nu steeds meer bij, wat een mooie lucht en fijne kleuren op het steen geeft.


Bij een burcht hoort natuurlijk ook een gevangenis, onder in de kerker. Dit is het smalle , ongezellige, en koude gangetje er naar toe. Er was ook hier weinig licht. Ik heb de eerste foto gemaakt zonder flits, en de tweede met flits. Je moet er toch niet aan denken dat je de hele dag opgesloten zit in dit hokje. Je kon alleen staan en zitten op een richeltje.
Snel weer naar binnen, naar de luxe verblijven. Mooie beklede trappen en glas in lood ramen.

Een close up van een glas in lood raam;


Het huis gedeelte staat vol met antiek en overal hangen geweien aan de muur van herten die ze in het Bentheimer wald hebben geschoten.


Bad Bentheim is zeker een plaatsje wat je een keer gezien moet hebben. Vanuit het (enige) hotel Grossfeld worden op maandag avond rondwandelingen door het stadje georganiseerd onder leiding van een echte ouderwetse stadswacht. Kompleet met zwarte cape, hoed en lantaarn aan een lange stok. Hij verteld je over de geschiedenis op een leuke manier. Helaas wel in het duits, wat voor mij een beetje lastig te volgen was, maar zeker de moeite waard.
Bedankt voor jullie reacties en tot de volgende blog.
Groetjes Odette

15 opmerkingen:

 1. Hoi Odette,
  Mooie informatie folder met prachtige foto's heb je gemaakt van burcht Bad Bentheim.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Odette,
  wat een mooi optrekje en mooi in beeld gebracht.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat is zeker een plekje om te onthouden, wat heb je er mooie foto's van weten te maken, de info erbij geeft de sfeer heel goed weer, je laat ons met je mee lopen. En gezellig even weg is altijd leuk.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Odette,
  je brengt het Kasteel mooi in beeld.
  Knap hoe je met weinig licht de binnen foto`s hebt gemaakt.
  Leuk om te zien allemaal.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Odette,
  Je hebt een mooi (foto-)verslag gemaakt van jullie uitstapje naar Burcht Bad Bentheim. Ik ben er nog nooit geweest, maar het ziet er goed uit. Goede foto's ook zowel binnen als buiten.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Odette, dat spreekt toch altijd aan, zo'n echt sprookjeskasteel.
  De buitenopnames zijn vooral mooi daar waar het zonnetje doorkomt en er een fijne tekening in de lucht zit.
  De foto's binnen heb je zonder flits, dus met lange sluitertijd knap gemaakt ( statief?)
  Met flits gaat er toch sfeer verloren.
  Lijkt me leuk om daar rond te dwalen, mooie en boeiende serie.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Odette
  Wat een prachtig kasteel en omgeving zo te zien..
  Het ziet er nog goed uit...na 1000 jaar.
  Leuk dat hij nog bewoont is (gedeeltelijk)..Ik neem aan dat ze genoeg kamers hebben :)
  Prachtige serie
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Odette,
  Mooie serie van dit kasteel die je prachtig hebt gefotografeerd. Je hoeft niet ver om van mooie dingen te kunnen genieten zoals je ons laat zien.
  Top gedaan!!!

  Groetjes,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Odette, had jij nog interesse in een lens?
  Ben, ben.dewinter@upcmail.nl heeft een 100-400 van Canon te koop.
  Wil je hem even een mailtje sturen? Ook als je geen interesse hebt.
  Ik wist niet hoe ik je kan bereiken, dan maar zò.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Odette,

  Mooie serie zeg!
  Ik ben gek op kastelen, maar deze ziet er nog erg goed uit voor de leeftijd.
  Heel goed gedaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Odette, sprookjes achtig mooi!
  Je serie is zo compleet met al die details dat ik zin krijg om er naar toe te gaan.
  Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Odette,
  wat een mooie wandeling en zo prachtige fotos. Heel leuk.
  Groetjes
  Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Odette,
  wAt een mooi kasteel, en ik heb er nog nooit van gehoord. Het is zeker de moeite waard om eens te bekijken. Mooie serie die het kasteel van binnen en buiten goed laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Odette

  ook voor jou nog de beste wensen.


  Fraaie foto's vanuit dit kleine plaatsje, ben er één keer geweest vond het zelf niet zo boeiend, maar deze foto's laten toch even iets meer zien......prima gedaan hoor.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen