Wil je de foto's groter bekijken, klik dan een keer op de foto voor een groter resultaat en 2 keer voor de optimale grootte.

dinsdag 7 februari 2012

Koude Winterdag in de AWD

Afgelopen donderdag , 2-2-12, samen met Ghita naar de AWD gegaan. We hadden afgesproken bij ingang Oase en zijn eerst het beukenlaantje ingelopen. Vervolgens zijn we het Vinkenveld overgestoken en al gauw kwamen we een grote groep mannetjes herten tegen.


Ze lagen en liepen op een heuveltje, maar doordat er een rand van riet was waar wij ons achter  verscholen, konden we toch vrij dichtbij komen. Bovendien waren ze niet echt onder de indruk van ons...
Even verder op liepen we een overhard pad op bij een open plek en daar liepen we recht op een hele grote groep hindes af. Het waren er minimaal 40! Ze stonden prachtig in het zonnetje.
Toen we langzaam dichterbij kwamen liepen ze natuurlijk wel weg, maar rustig en totaal zonder angst. Zo'n grote groep had ik nog niet eerder gezien.


Een jonge hinde trok mijn aandacht. Lekker dik in haar vacht en wat een lief koppie. Die wil ik wel mee naar huis nemen...
Vervolgens zijn we weer verder gelopen en hebben het zwarteveld kanaal gevolgd. Het AWD bied op vele plaatsen schitterende vergezichten, en met het zonnetje erbij is het helemaal mooi. Maar die kou! Het had die nacht ruim 20 graden gevroren in Nederland.


Op sommige plaatsen is het water toch dicht gevroren. Maar daar waar het zonnetje op schijnt smelt het ook weer snel, alhoewel...


Om de stelen van het riet hadden zich "schoteltjes" van ijs gevormd. Grappig gezicht.
Een overvliegende zilverreiger.


Opeens zagen we de IJsvogel in het riet zitten aan de overkant. Mooi in het zonnetje. Hier merk ik toch wel dat ik met mijn lens, Tamron 18-270mm , toch niet het vogeltje zo dichtbij kan halen. Dat wordt weer flink sparen voor een andere...


Uiteraard zijn we even bij het vosje wezen kijken. Maar daar was het zo'n circus van fotografen dat we weer snel zijn vertrokken. Wel even lekker van een kop warme chocomelk zitten genieten. Dat kwam goed van pas bij deze kou.


Terug gelopen langs het betonnen kanaaltje en daar zagen we aldoor een vogeltje opvliegen en een stukje verderop weer neerstrijken. Volgens Ghita is dit de grote gele kwikstaart. Doordat het vogeltje vrij klein is en de afstand zo groot, is het moeilijk scherp stellen. Ik heb dan ook een heleboel scherpe foto's van de betonnen rand ha ha ha.


Hier nog zo'n vage gevederde vriend. Ik dacht dat het een strandloper was, maar wie het weet mag het zeggen...


En zo kwam er alweer een einde aan een zalig dagje in de AWD. Ik kom er niet zo vaak, dus voor mij is het extra genieten. Ondanks de kou hebben we ons prima vermaakt en veel gezien.
Tot de volgende blog,
Groetjes Odette

Ps; bedankt voor jullie reacties op mijn vorige blogs.

14 opmerkingen:

 1. Fraaie serie uit de AWD ....prima gedaan Odette.
  je hebt er zelfs een ijsvogeltje weten vast te leggen.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Odette
  mooie foto's heb je gemaakt in de awd.
  gaaf dat ijsvogel en veel herten gezien,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Odette,

  Zo te zien hebben jullie weer een mooie dag uitgekozen. Veel mooie warme en koude opnames komen voorbij. Dat jonge Hinde ziet er inderdaad wel schattig uit. Het Ijsvogeltje wordt regelmatig waargenomen in de AWD valt me op. Ja voor vogelfotografie kom je al gauw mm's tekort. De andere vogel aan de oever is een Witgat.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Remco,
   Bedankt voor de informatie! Ghita had het ook al over een witgat, maar wist het niet zeker.
   Groetjes Odette

   Verwijderen
 4. Hi Odette,
  Jij bent sneller dan mij met de blog. Ik heb hem nog even in de wacht staan, maar ik zie wel dat ik heel veel dezelfde foto's heb...dat vogeltje is denk ik toch het witgatje. Ik heb afgelopen weekend ook bonte strandlopers gezien, die zijn toch anders.
  En jouw gele kwikstaart is nog best aardig gelukt, jammer dat ie steeds wegvloog.
  De herten, een heel mooi moment, net zoals het ijsvogeltje (ik wist toen nog niet dat ik hem zaterdags weer te zien zou krijgen).
  Het was een hele gezellige dag, gaan we zeker vaker doen.
  groetjes Ghita

  Mijn blogje wacht nog even..maar hij komt wel hoor. Ik heb de sneeuwblogs even voor laten gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer heerlijk om je blog over de AWD te lezen.
  En ook nog de ijsvogel in beeld, wat een cadeautje.

  Voordeel van de vaste 300 mm is dat je nog wat kan croppen. Maar met jouw lens ben je wel wat flexibeler en hoef je niet van lens te wisselen.

  Gr.
  Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Odette,
  Dit is weer eens even een ander AWD. Zonder sneeuw maar wel een klein beetje ijs. Maar jullie hebben wel heel veel gezien, zelfs de ijsvogel.En dan denk je had ik maar een 500 mm, maar die moet je ook mee sjouwen op je hele wandeling. ik heb genoten van jullie wandeling.

  gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ook het ijsvogeltje gezien in het AWD, het blijft mooi om dit mee te maken, en wat een hoop hinde's, e zo mooi in het zonnetje. Jullie hebben een prachtige wandeling gemaakt. Het AWD blijft mooi om te zien.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie AWD serie heb jullie gemaakt en ja de kou hoort er een beetje bij.
  De onbekende vogel is inderdaad een Witgat, ik ben hem zondag j.l. ook tegen gekomen.
  Wanneer je meer mm wil zou je eens kunnen kijken naar een Sigma 150-500mm, deze is redelijk geprijsd.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Odette,

  Tsja voor natuurfotografie is zo'n allroundlens te kort, zeker voor vogeltjes.
  Maar hoe meer mm's, hoe meer je mee moet slepen.
  Een lens met als beginpunt een getal onder de 100mm en als uiterste 400mm zou ideaal zijn voor jou.

  Toch heb je hier met je beperkte lengte goed gered.
  Fraaie platen van de damherten en de vos. Mooi hoor.
  En ja, voor de ijsvogel kom je dan tekort, maar ervan genieten is ook heel wat waard.
  Sparen...... of je verkoopt gewoon de boot ;-)

  Groetjes,
  René

  PS: Ik zal niet snel meer naar baardmannen op zoek gaan.
  Maar als ik mij bedenk, laat ik het weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is het daar toch mooi, en dan ook jij zomaar het IJsvogeltje.
  Jullie wandeling moet echt wel gaaf zijn geweest en zo met de zon voel ik de kou niet gelukkig! Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hoi Odette, leuke serie, je ijsschoteltjes vind ik erg geslaagd.
  Je hebt de grote kwikstaart er beter op als ik, ik kreeg hem alleen maar van achteren te zien, dus had hem maar niet geplaatst op mijn blog

  groet
  André

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Odette,
  Lekker zo'n winterse dag in de AWD. Jullie hebben veel gezien. Mooi zo'n grote groep hindes. Het jonkie is inderdaad een snoepie. Gelukkig dik in de vacht en waarschijnlijk ook in het vet. Dat zullen ze wel nodig hebben met deze temperaturen. Mooi ook de ijsschoteltjes om de rietstengels heen. Die wil ik ook graag een keer fotograferen. Wat fijn dat je het ijsvogeltje zo goed te zien kreeg. Dat was een dagje genieten.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Odette, wat leuk om ook bij jou weer eens een AWD-blog te zien, met veel plezier heb ik even met je meegewandeld.
  Mooi, die grote groep herten, en ook het solo-hertje is echt een snoepie. Super dat je ook het ijsvogeltje zag, en hij staat er nog goed op hoor ondanks je tekort aan milimeters.
  Wat me opvalt bij je foto's zijn de mooie warme kleuren.
  Heerlijke serie!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen